Om språk

VidaXL 3-delad barnkostym storlek 152 158 vit

Bild

Alla som känner mig vet att jag är en ordnörd. En besserweisser, en ordfascist och språkpolis. Jag älskar innebörder och betydelser av ord, hur de i ena änden kan betyda en sak och i andra en annan. Jag är en sån som inte äter på restauranger som inte kan sätta accenten på oxfilé åt rätt håll, inte tar butiker som särskriver seriöst och som suckar högt när journalister (de som jobbar med text och språk dagligen) inte kan skilja på ‘de’ och ‘dem’.

Har nu hittat tidningen för mig, tidningen Språk – tidningen i en ordklass för sig, där jag frossar i texter om språkbruk, hen och ordpsråk. Som till exempel Jessica Gedins eminenta krönika om de sammansatta ordens skönhet och funktionalitet eller Michael Bosveds mycket intressanta artikel om frankofili (Språk #3 2012). Tidningen är som porr för en språkidiot som jag.

Vad är det som gör språk så sexigt? Så laddat? Så… alldeles underbart? Ja, säg det, jag vet bara att det är en politiskt het potatis och att debatten huruvida svenska språket ska slopa ‘de’ och ‘dem’ till fördel för ‘dom’ både i skriv- och talspråk bara har börjat.

DESIGN Flerpack av silverfärgade statement-armband med stenar

 

Solglasögon GANT GA7047 01D Polariserad svart. Det är ju strindbergår i år, 100 år sen sedan den gamla stofilen och kvinno…antagonisten avled å det vill vi fira. Så stockholmarna läser.

Även om Strindberg skrev sin bok för män och nog skulle vända sig i sin grav om han såg hur kvinnan inte längre är till för att behaga mannen (citat hur boken; ”… våldtog jag henne, om nu våldtäkt existerar) och att en sån som jag (inte har en penis) läser hans text om hans fruktansvärda kvinna till hustru, kan jag inte låta bli att älska språket och sättet han har byggt upp den. Tro det eller ej men den är intelligent och förutsätter att läsaren är det.

New Era LEAGUE ESSENTIAL 9FORTY LOSDO Mössor & kepsar

Att föda ett barn utspelar sig i Örnsköldsvik. Året är 1938. Maj jobbar som servitris på ett av stadens konditorier och försöker glömma sin kärlek som bor kvar i Åre. Hon träffar Tomas, en fabriksson, några år äldre än henne, frånskild och som bor i en lägenhet ovanför sin mammas våning. Maj är en ”duktig” flicka, kan baka, kan laga mat… hon reder sig som vilken annan god kvinna Ska. Borde. Alltid Gör.

Påminner om Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare.

Bokcirkelbok.

Att föda ett barn är tänkt som första delen i en triologi. Längtar efter fortsättningen.

Med ett glas rött

Rostfritt stål ring Guldpläterad 12mm

… slår jag mig ner på fiket på Nordiska Kompaniet. Vad är det som är mitt liv egentligen? Detta? Ska det vara ett frågetecken eller en punkt? Acceptans eller fråga.

Stockholm i oktober 2011